אחר למעלה משלושה עשורים – חדשות טובות! משרד הכלכלה הודיע על סיכום חדש מול ארה"ב המוביל להפחתת הבירוקרטיה במכס באמצעות ביטול הצורך בטופס היבוא המסורבל ובהחלפתו בהצהרת יצואן בלבד.
"ביטול הטופס יסייע להקטין את סך העלויות לחברות" ציין שר הכלכלה אלי כהן והתכוון להפחתה משמעותית במשאבים שהושקעו עד כה בטיפול בהליך המסורבל הכרוך ביבוא מארה"ב.
החל מה- 10 בינואר, ובעקבות יוזמת מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה ורשות המסים, יוכלו היבואנים להסתפק בהצהרה על גבי חשבונית המשלוח בלבד. למרות האמור, ועל מנת להקל בתקופת ההסתגלות, ניתן יהיה עדיין להשתמש בתעודות מקור עד ל-31 במרץ 2018.
עד ה- 10 בינואר 2018: בירוקרטיה, סרבול ובזבוז משאבים
על פי ההסכם לאזור סחר חופשי שנחתם בין ישראל לארה"ב בשנת 1985 נדרשו יבואנים לספק למדינת היבוא טופס מיוחד בגין מוצרים עליהם ביקשו לקבל את הטבות הסכם אזור הסחר החופשי, והוא היווה תנאי לקידום התהליך. הצורך בטופס הקשה על המסחר ויבואנים התלוננו על בירוקרטיה מיותרת, על קושי בהשגת הטופס ועל העלויות המיותרות הכרוכות בהליך.
החל מה- 10 בינואר 2018
על פי ההסכם החדש, הדרישות לספק טופס מקור צפויות להתבטל והן יוחלפו בדרישה להצהרת היבואן על גבי חשבונית המשלוח, על כך שהמוצר עומד בכללי המקור שבהסכם.
השינוי קודם בזכות פעילות משרד הכלכלה והתעשייה, בשיתוף עם מנהל המכס, במסגרת הוועדה הכלכלית המעורבת הקיימת תחת ההסכם לאזור סחר חופשי המתנהלת בראשות מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה ונציג הסחר האמריקאי.
הסיכום החדש – כל היתרונות
ארה"ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל. על פי נתוני משרד הכלכלה ייבאה ישראל מארה"ב בשנת 2016 סחורות בסך של כ-8 מיליארד דולר וייצאה אליה סחורות בסך של 17.6 מיליארד דולר. כאשר מדובר בהיקפי סחר בסדר גודל רב כל כך אין ספק כי ההשלכות של ביטול הטופס (תעודה) יגיעו כמעט לכל יבואן בישראל, יצמצמו את עלויות השילוח, יפשטו את קשרי הסחר בין המדינות ויתכן ואף יגדילו אותם.
כוכביות
- מנהל המכס ומנהל סחר חוץ, בשיתוף הארגונים המייצגים יקיימו ימי עיון לצורך לימוד והטמעה של השינויים אשר חלו בהסכם ובהוראות הנוהל.
- כאשר לא מדובר ביבוא ישיר, אלא דרך מדינה שלישית, אזי נאסר כי הטובין יכנס לאותה מדינה או שיעשה בו שימוש בתחומיה (פרטים נוספים בסעיף 1.6 בהוראת נוהל זמנית של רשות המיסים, פרק 5, חלק 3).
- באחריותו של היבואן או סוכן מכס מטעמו, לערוך בדיקה מעמיקה, מקיפה וקפדנית של תוכן חשבון ההצהרה המצוי בידו, וזאת לפני הגשת הרשימון למכס (פרטים נוספים בסעיף 1.7 בהוראת נוהל זמנית של רשות המיסים, פרק 5, חלק 3).
- באחריות היצואנים לתת את הדעת לסעיפים נוספים בהוראת הנוהל הזמנית:
- 8 חשבון הצהרה שהוצא בגין משלוח טובין מעורבים (שמקורם בארה"ב ובמדינות אחרות)
- 9 קבלת העדפת מכס לטובין שאין בגינם חשבון הצהרה במקרים חריגים ביותר
- 10 הנחיות מיוחדות לתהליך השחרור
- 14 ערר וערעור
- וסעיפים נוספים
יבואנים המבקשים פרטים נוספים מוזמנים לפנות ישירות.
מאת שי חיות
הכותב הוא בעלים ומנכ"ל של חברת COB (סי.או.בי) שילוח המספקת פתרונות מקצועיים לענפי היבוא והיצוא תחת קורת גג אחת באוויר, בים וביבשה, בדגש על הפחתת עלויות ללקוח.