קונים בחו"ל? מוכרים לחו"ל? כיצד נהוג לשלם על הסחורה?
כאשר מעוניינים לבצע שילוח בינלאומי של סחורה, ישנן מספר אפשרויות ושיטות תשלום בין הקונה, שהוא ה'יבואן', לבין המוכר שנקרא בדרך-כלל ה'ספק', ולעיתים גם ה'יצואן'.
באופן כללי, ניתן לסווג את שיטות התשלום לשילוח בינלאומי לשתיים: ישירות ודוקומנטריות. לכל אחת משתי שיטות אלו יש את יתרונות וחסרונות משלה. יחד עם זאת, אין ספק ששיטות התשלום הישירות פשוטות בהרבה משיטות התשלום הדוקומנטריות, בעיקר בשל העובדה שהן אינן מצריכות הסדר בנקאי. שיטות התשלום הישירות כוללות את שיטת ה'תשלום מראש' ואת שיטת 'החשבון הפתוח'.
שיטת ה'תשלום מראש' – בטוח יותר עבור היצואן
שיטת 'תשלום מראש', כשמה כן היא, תשלום מראש – חלקי או מלא על הסחורה מידי היבואן ליצואן – טרם אספקת המשלוח. בשיטה זו הסיכון ליצואן הוא נמוך, מכיוון שכבר קיבל את חלקו או את רוב חלקו בהסכם, והסיכון ליבואן לעומת זאת הוא רב. יחד עם זאת, חשוב לזכור שליצואן עדיין יש אינטרס לדאוג שהלקוח יהיה מרוצה, לטובת המשך העבודה בעתיד, ולכן יש להניח כי ידאג לשילוח מקצועי ואמין (כמובן שכאן אנחנו מדברים על שיטות התשלום אולם מן הסתם כל יבואן יבדוק מיהו היצואן או ספק הסחורה, האם הוא אמין, מה המוניטין שלו וכו').
שיטה זו נפוצה במקרים הבאים:
- מסחר בו אין אמון רב בין הצדדים, או לעיתים מסחר המתבצע לראשונה בין הצדדים.
- מסחר בו למוכר יש כוח שוק רב וביכולתו לקבוע את תנאי התשלום.
- מסחר בו הסחורה מיוצרת לפי הזמנה מיוחדת.
- מסחר בו תשלום מראש מזכה את היבואן בהנחה.
שיטת 'החשבון הפתוח' – בטוח יותר עבור היבואן
שיטת 'החשבון הפתוח' היא מעין שיטה הפוכה לשיטת ה'תשלום מראש'. שיטה זו פופולרית מאוד ומבוססת על אמון רב בין היצואן ליבואן. הצדדים לעסקה קובעים ביניהם את מועד התשלום, זמן מה לאחר אספקת המשלוח ליבואן. בשיטה זו, בניגוד לשיטת ה'תשלום מראש', היצואן נוטל על עצמו את הסיכון הרב ביותר, מכיוון שאין לו ערובה שהסכום על הסחורה ישולם / ישולם במלואו.
שיטה זו נפוצה במקרים הבאים:
- מסחר עם עסקים גדולים בעלי מעמד אשראי יציב.
- מסחר עם לקוח ותיק ואמין.
- מסחר בשיטת המשגור (קונסיגנציה) – שיטה בה היצואן מוכר את הסחורה לסוכן והוא משלם לו רק כאשר מכר את כל סחורתו.
השוואה בין שיטות התשלום הישירות
שתי השיטות פשוטות לביצוע ואינן מערבות את המערכת הבנקאית מלבד פעולות כמו העברת כספים בסליקה או השגת מידע עסקי אודות הצדדים השונים בעסקה. יחד עם זאת, כל אחת משתי השיטות, טומנות בחובן סיכון וחשיפה לאחד הצדדים בעסקה. בשל כך, פותחו השיטות הדוקומנטריות, אשר מסתמכות על שירותי הנאמנות והערבות שמערכות בנקאיות מסוגלות לתת לצדדים השונים. חברת COB תשמח לשוחח עמכם ולייעץ לכם על שיטת התשלום הרלוונטית עבור העסקה שאתם מעוניינים לבצע.
מאת שי חיות
הכותב הוא יועץ ומומחה בתחום הסחר הבינ"ל, בעלים ומנכ"ל של חברת COB (סי.או.בי) שילוח בינלאומי המספקת פתרונות מקצועיים לענפי היבוא והיצוא תחת קורת גג אחת באוויר, בים וביבשה, בדגש על הפחתת עלויות ללקוח.