לאחרונה חלו שינויים מהותיים בצו הגנת הצרכן לסימון טובין והם פועלים, החל מיום פרסומו ב– 20/6/2018, חד משמעית, לטובת היבואנים.
שוחחנו עם הממונה – על השינויים בצו הגנת הצרכן לסימון טובין וביררנו איך זה ישפיע על היבואנים.
ש. אז הכל בזכות תווית קטנה?
ת. אפשר לנסח זאת כך. האפשרות להימנע מהצורך בתפירת תווית על בגדים מיובאים בהחלט תעשה שינוי. בין אם אתם מוכרים בחנויות מקוונות (אי קומרס) ובין אם אתם יבואנים קטנים, או שולטים ברשתות הגדולות בתחום האפנה, אין ספק שהשינויים בחוק הוותיק (1983) הם לטובתכם. הצו החדש הופך את היבוא ליעיל, מהיר ורווחי יותר. אם עד כה נדרש להצמיד את תווית הסימון לבגד בתהליך ארוך, אשר סרבל את היבוא וייקר את המוצר, מעכשיו זה הולך להשתנות.
ש. תוכל לתת לנו קצת רקע על ביקורת היבואנים?
ת. היבואנים טענו, ובצדק, שצו סימון הטובין מ- 1983 גורם להם לתוספת של עלויות, אשר לא חלות על מוצרים ביבוא אישי. מיותר לציין שמבחינתם זוהי מכשלה נוספת ביכולת להתחרות במחירי המוצרים ביבוא אישי, והדבר מקבל משנה תוקף לאור היקפי היבוא האישי הנמצאים בעלייה מתמדת.
ש. מה בעצם אמר הצו הקיים?
ת. הצו חייב כל יבואן להצמיד למוצרי ביגוד (הלבשה עליונה בלבד וטקסטיל לבית) תווית בעברית , המחוברת דרך קבע לבגד, הכוללת מידע רב (שם היצרן ומעונו, היבואן ומעונו, סוג הבד ומרכיביו, הנחיות כביסה וגיהוץ ועוד). המידע חייב היה להופיע בשפה העברית והמוצר לא יכול היה להתחיל את תהליך השילוח אם התווית לא הייתה צמודה אליו.
ש. מה אומר הצו החדש?
ת. הצו מחדש בכמה פרמטרים:
- חובת הצגת הפרטים על מוצרי ביגוד חלה במעמד המכירה בלבד. המשמעות – אין צורך לחבר את התווית בעברית עוד בטרם השילוח לארץ. כפועל יוצא, גם הפיקוח על נושא זה לא יחול במכס, אלא בנקודות המכירה בלבד.
- בנוסף, אין צורך לחבר את התווית דרך קבע. ניתן לחבר לפריט ההלבשה, שלא בדרך קבע, תווית הכוללת הכולל את הפרטים, וזאת בקלות ובנוחות תוך חיסכון משמעותי של משאבים.
- הפרטים היחידים שצריכים להיות מצוינים ע"ג הבגד – ובסימנים בינ"ל – הם הוראות כביסה וגיהוץ.
- והבשורה ליבואנים אשר מוכרים בחנויות באינטרנט – אין צורך בהוספת תווית, קרטון או מדבקה, כלל, וזאת בתנאי שפרטי הסימון יוצגו ללקוח באתר האינטרנט במעמד הקניה.
ש. מה זה אומר מבחינת היבואן?
ת. לא צריך לתפור תוויות בחו"ל או לחלופין להפקיד ערבויות במשרד הכלכלה לפני התפירה במחסנים הלוגיסטיים במכס (א), לא צריך להשקיע את העלויות בהדפסת תוויות ותפירתן (ב) אין צורך לעכב את הסחורה במחסנים, להאריך ולסרבל את שרשרת השילוח… (ג) וליבואנים בהיקפים מצומצמים – ניתן לבצע את הצמדת התווית בנקודות המכירה עצמן (ד).
בקיצור: הצו מצליח להביא להתייעלות אמיתית ומשמעותית!
ש. אז כמה בעצם אפשר לחסוך?
ת. למיטב ידיעתי, על פי מחקר מוקדם שבוצע עבור משרד הכלכלה סך החיסכון לפריט עומד על 3.01 ₪, כאשר במוצר ארוז עומד החיסכון על 0.75 ₪ לפריט.
מובהר בזה, כי האמור אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, שמטרתו לסייע לקוראים להרחיב את בסיס הידע האישי שלהם. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום.
מאת שי חיות
הכותב הוא יועץ ומומחה בתחום הסחר הבינ"ל, בעלים ומנכ"ל של חברת COB (סי.או.בי) שילוח בינלאומי המספקת פתרונות מקצועיים לענפי היבוא והיצוא תחת קורת גג אחת באוויר, בים וביבשה, בדגש על הפחתת עלויות ללקוח.